Ehs Expert Kft.
A NAH által NAH-1-1748/2018 számon akkreditált vizsgálólaboratórium
 

Gyakran ismételt kérdések

 

Ha működésünkkel, tevékenységünkkel kapcsolatban kérdése merült fel, kérjük tekintse át az alábbi pontokat, hátha választ talál kérdésére. Amennyiben felmerült kérdésére itt nem talál választ, keresse bizalommal szakértő kollégáinkat elérhetőségeinken.

 

Akkredditált vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések:

Hogyan kérhetek árajánlatot?


A honlapunkon megtalálható elérhetőségeink bármelyikén kapcsolatba tud lépni velünk. Legcélszerűbb azonban az info@ehs-expert.hu címre küldött elektronikus levél, melyre lehetőségeinkhez képest 1-2 munkanapon belül válaszolunk.

Vissza a kérdésekhez

 

Milyen adatokra van szükség az árajánlathoz?


Az a mérés céljától függ. Amennyiben a méréseket valamely illetékes hatóság rendelte el, abban az esetben célszerű ajánlatkérésükhöz mellékelni a határozatot, esetleg meglévő, lejáró engedélyük másolatát. Tisztáznunk kell a mérendő paramétereket, a vizsgálni kívánt tevékenységet, az ezzel foglalkozó munkavállalók létszámát, vagy pontforrások számát. Fontos lehet az üzem munkaidő beosztása. Legalább az üzemnek helyt adó település nevét célszerű közölni.

Vissza a kérdésekhez

 

Küldhetek-e faxot?


Sajnos jelenleg nem áll módunkban Fax üzenetet fogadni. Kérjük, használják e-mail elérhetőségünket az info@ehs-expert.hu címen.

Vissza a kérdésekhez

 

Mit tartalmaz az árajánlat?


Árajánlatunkat mindig „személyre szabottan” a körülmények mérlegelése után készítjük el. Árképzésünknél a Magyar Mérnök Kamara iránymutatásait tartjuk szem előtt. Ajánlati árunkat általában tételekre bontva közöljük az alábbi séma alapján:

Vállalási árak:

  • Helyszíni mérés/mintavétel díja: ... Ft + ÁFA
  • Laboratóriumi elemzés költsége (légszennyezettség mérések esetén): ... Ft + ÁFA
  • Vizsgálati jegyzőkönyv elkészítésének költsége: ... Ft + ÁFA
  • Hatásterület lehatárolás, zajtérkép, pontforrás üzemeltetési, stb. dokumentáció elkészítése: ... Ft + ÁFA
  • Kiszállási díj: ... Ft + ÁFA
  • Összesen: ... Ft + ÁFA
    A vállalási árak minden esetben a mérések során felmerülő összes költségünket tartalmazzák.

Vissza a kérdésekhez

 

Vannak-e kedvezmények?


Természetesen alkalmazunk üzletpolitikai kedvezményeket. Elsősorban nagyobb volumenű megrendelés, vagy visszatérő ügyfelek esetén. A részleteket az ajánlatkérés áttanulmányozása után tudjuk megbeszélni.

Vissza a kérdésekhez

 

Miért ilyen drága?


Ez relatív. Szándékunk szerint igyekszünk a Megrendelőink számára is előnyös, versenyképes, kedvező piaci árakat alkalmazni. Azonban nekünk is vannak szerződött partnereink, akiket ki kell fizetnünk, illetve az akkreditáció folyamatos fenntartása is jelentős összegbe kerül. Ezeken kívül Önök a mérések helyszínén csak a munkánk töredékét látják. Az Önök számára készítendő vizsgálati dokumentációhoz szükséges számítások elvégzése, a dokumentáció elkészítése is időigényes (gyakran több időt vesz igénybe, mint maga a helyszíni mérés). Ezek költségeit is fel kell számítanunk Önöknek.

Vissza a kérdésekhez

 

Hogyan rendelhetem meg a mérést?


A mérések megrendelése mindig írásban történik. Ez lehet az Önök által küldött fejléces levélpapíron, vagy az Önöknél szokásos formanyomtatványon történő megrendelés, de megrendelésnek tekintjük, ha hivatkozva ajánlatunkra, e-mailben megrendelik a mérések elvégzését. Az írásos megrendelésre részben a minőségirányítási rendszerünk miatt, részben a későbbi viták, félreértések elkerülése végett van szükség.

Vissza a kérdésekhez

 

Hogyan történik a mérés?


Munkatársaink a telefonon előre egyeztetett időpontban felkeresik Önöket. Magukkal viszik a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges berendezéseket és felszereléseket. Amit önöktől kérünk: egy helyismerettel rendelkező kísérő biztosítását a mérések megkezdésekor. Kollégáink számára egy olyan helyet (irodában, étkezőben stb.) ahol a felszereléseiket előkészíthetik, a mérések közötti szünetben tartózkodhatnak. Néhány esetben szükség lehet elektromos csatlakozásra, hosszabbítóra, esetleg fúrógépre vagy Tmk-s segítségre is. A mérések befejezésekor egy „munkalapot” íratunk alá az Önök képviselőjével.

Vissza a kérdésekhez

 

Lehet-e dolgozni mérés közben?


Természetesen lehet. Sőt kell! Az általunk végzett méréseket átlagos üzemmenet mellett kell végrehajtani, kivéve, ha valami ettől eltérő üzemállapotról szeretnénk adatokat nyerni. A munkavégzés során folytatott tevékenységet, termelési adatokat sok esetben fel is jegyezzük és rögzítjük a vizsgálati jegyzőkönyvben.

Vissza a kérdésekhez

 

Mikor kapjuk meg a jegyzőkönyvet?


A mérések típusától és mennyiségétől függ a vállalási határidő. Általánosságban laboratóriumi elemzést nem igénylő mérések esetén (pl. zaj, klíma, megvilágítás) a helyszíni méréseket méréseket követő 15 nap, mintavételt igénylő vizsgálatoknál (pl. munkahelyi légszennyezők vizsgálata, emissziós vizsgálatok) a mintavételt követő 30 napot vállalunk. Előre egyeztetett esetekben (ha szerződött partnerünk is vállalja) ettől rövidebb határidőben is megállapodhatunk. Ennek néhány esetben extra költségei lehetnek (pl. légszennyezők vizsgálata esetén sürgősségi laboratóriumi elemzési felár).

Vissza a kérdésekhez

 

Hogyan jut el hozzánk a jegyzőkönyv?


Az elkészült vizsgálati dokumentációt nyomtatott és aláírt formában általában postai úton, ajánlott küldeményként juttatjuk el megrendelőinkhez. Megbeszélés alapján személyes átvételre is lehetőség van. Adokumentációt minden esetben elektronikus úton (pdf kiterjesztésű fájl formátumban) is megküldjük.

Vissza a kérdésekhez

 

Van-e lehetőség elektronikusan jegyzőkönyvet kapni?


A dokumentációt minden esetben elektronikus úton (védett pdf kiterjesztésű fájl formátumban) is megküldjük. Felhívjuk figyelmüket, hogy az általunk készített dokumentumokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény előírásai vonatkoznak, a jogtulajdonos írásos engedélye nélkül csak teljes terjedelmükben, változtatás nélkül másolhatók.

Vissza a kérdésekhez

 

Mi a pontforrás?


A légszennyező pontforrás definícióját a 306/2010.(XII. 23.) Kormányrendelet tartalmazza: az a levegőterhelést okozó forrás, amelynél a légszennyező anyag kibocsátási jellemzői méréssel vagy műszaki számítással egyértelműen meghatározhatók.
A gyakorlatban ezek azok a kémények, kürtők, amelyen a technológiából elszívott anyagokat a szabadba vezetik. Készülhetnek lemezből, de téglából is. Különböző átmérőjűek lehetnek, és alakjuk is változatos. Gyakorlati szempontból ide tartoznak a helyiségek oldalfalán elhelyezett kidobó ventillátorok, és a porleválasztó berendezések kivezetései is.
A szabványos mérések megvalósításához minden kürtőn szükséges egy mintavételi nyílás kialakítása. Szerencsés estben ez már megtörtént az építés során. Ha nincs lehetőség a szabványos mintavevő hely kialakítására, akkor is kell 1-2 furatot készíteni a mintavevő szondák számára. Ennek helyét szabvány írja elő, kollégáink a helyszínen, ez alapján határozzák meg. Ennek a helynek a biztonságos megközelítését Önöknek kell biztosítani. (lépcső, létra, emelő kosár stb.). A villástargonca és a homlokrakodó kanala nem tartozik a biztonságos kategóriába.

Vissza a kérdésekhez

 

Mennyi mérés tervezhető egy napra?


Ezt az alkalmazott szabványok előírásai, valamint laboratóriumunk aktuális műszerezettsége, illetve a vizsgálat típusa határozza meg. Munkahelyi zajterhelés, zajtérképezés esetén általában egy átlagos üzem egy munkanap alatt lemérhető. Környezeti zajterhelés vizsgálatok esetén a mérés időtartama függ az üzem működési idejétől (nappali és éjszakai időszakban is szükség lehet a mérések elvégzésére), de egy átlagos üzem környezete általában 24 óra alatt megmérhető. Megvilágítás méréseknél - mivel a mérést sötétedés után szükséges elvégezni - néhány (3-5 órás) mérési idővel lehet kalkulálni, így lehet, hogy sok mérőpont esetén több este is szükséges kiszállni a helyszínre.
Munkahelyi légszennyezők vizsgálatánál jelenleg maximálisan 8 fő mintázását tudjuk vállalni 4-4 óra mintavételi időtartam esetén.
Légszennyező pontforrások vizsgálata esetén 3-4 pontforrás mintázható egy nap alatt, ha ezek nincsenek túl távol egymástól, és megközelítésük sem túl bonyolult.

Vissza a kérdésekhez

 

Engedélykérelmek elkészítését vállalják-e?


Természetesen szakértő kollégáink vállalják szakterületüknek megfelelő engedélykérelmek elkészítését.

Vissza a kérdésekhez

 

Hol vállalnak méréseket?


Méréseket az egész ország területén vállalunk.

Vissza a kérdésekhez

 

Van-e a laboratóriumnak akkreditációja?


Igen, laboratóriumunkat a Nemzeti Akkreditáló Hatóság NAH-1-1748/2018 számon akkreditálta. Akkreditálási okiratunk és a hozzá tartozó részletező okirat a NAH internetes honlapján, vagy innen letölthető.

Vissza a kérdésekhez

 

Milyen méréseket végeznek?


Vizsgálólaboratóriumunk az akkreditációs okiratában és részletező okiratában szereplő vizsgálatokról tud akkreditált vizsgálati jegyzőkönyvet kiállítani. Természetesen egyéb, a vizsgálati profilba illeszkedő vizsgálat végzését is vállaljuk. Ezeket együttműködő laboratóriumok munkatársai végzik el. Az eredményeket egy közös szakértői véleményben értékeljük.

Vissza a kérdésekhez

 

Jó lesz-e a vizsgálati eredmény?


Azt nem garantáljuk, hogy az Önöknél mért adatok mindig kielégítik a rendeletek előírásait. Természetesen az eredmények értékelése során előzetesen tájékoztatjuk Önöket, ha nem megfelelő értékeket mérünk. Ilyenkor vizsgálati jegyzőkönyvet csak külön kérésre készítünk. Javaslatot teszünk a problémák megoldására, majd kedvezményes díjazás ellenében újra mérünk, és elkészítjük a vizsgálati dokumentációt.

Vissza a kérdésekhez

 

Ha nem jó a mérési eredmény, jelentik a hatóságnak?


Nem. Mi egy szolgáltató vállalkozás vagyunk, semmiféle jelentési kötelezettségünk nincs, és büntetést sem szabunk ki. Viszont hatékonyan tudjuk segíteni ügyfeleink működését, hogy elkerüljék a hatósági bírságokat.

Vissza a kérdésekhez

 

Honnan tudom meg hogy megbízhatóak-e az eredmények?

A vizsgálati jegyzőkönyvben szereplő eredmények mindig megfelelnek a NAH által akkreditált minőségirányítási rendszerünknek. Azokat így az illetékes hatóságok elfogadják. Az pedig, hogy a mért adatok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak, szakértő kollégáink szakvéleményben rögzítik. A szakvélemény készítése része a vállalási árunknak, de nem akkreditált tevékenység.

Vissza a kérdésekhez

 

A mérésen kívül milyen költségeim lehetnek még?


A hatósági engedélyek illetve eljárások díjairól az illetékes hatóságok honlapján tájékozódhatnak. Ezeket a díjakat vállalási áraink soha nem tartalmazzák.

Vissza a kérdésekhez

 

Minden megbízást elfogadnak?


Erre semmi nem kötelez bennünket. Amennyiben úgy látjuk, hogy felkészültségünk nem megfelelő a kért vizsgálatok elvégzéséhez, akkor már árajánlatot sem készítünk. Erről a tényről írásban tájékoztatjuk Önöket, és amennyiben módunkban áll, ajánljuk az adott vizsgálatra felkészült partnerünket.

Vissza a kérdésekhez

 

Mennyibe kerül az árajánlat?


Árajánlatunkat díjmentesen, megrendelési kötelezettség nélkül készítjük el. Amennyiben az ajánlat készítése előzetesen valamilyen szakértői vizsgálatot igényel, akkor arra adunk külön ajánlatot. A szakértői óradíjaink a Magyar Mérnök Kamara aktuális díjszabásának figyelembevételével kerülnek meghatározásra.

Vissza a kérdésekhez

 

Számítanak fel kiszállási díjat?

A mérések helyére el kell jutnunk, felszereléseinket is magunkkal kell vinni. Ezért kénytelenek vagyunk kiszállási díjat felszámítani. Amennyiben a szállítást Önök biztosítják, nem kell megfizetniük a díjat. A kiszállási díj a székhelyünktől vagy telephelyünktől kerül meghatározásra. Alapvetően mindig az Önök számára kedvezőbb távolságot vesszük figyelembe. A kiszállási díjat a teljes futott km távolságra számítjuk (oda-vissza út).

Vissza a kérdésekhez

 

Milyen szakértői tevékenységet végeznek?


A vállalkozás munkatársai a Magyar Mérnöki Kamara, valamint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal által bejegyzett szakértők. Kérem, tanulmányozzák honlapunk aktuális oldalait is.

Vissza a kérdésekhez

 
     
 

 

EHS Expert Kft. 2800 Tatabánya, Vértes u. 42./A
- all rights reserved -